Hiërogliefen

Werkstukken en spreekbeurten

De oude Egyptenaren bedachten meer dan 5000 jaar geleden al een manier van schrijven. Zij gebruikten geen letters zoals wij, maar hiërogliefen. Weet jij wat dat zijn?

Schrijven met tekeningen

Hiërogliefen zijn tekens en afbeeldingen van mensen, dieren en voorwerpen. Je kunt het een beetje vergelijken met tekeningen die wij ook wel gebruiken om bijvoorbeeld te laten zien waar de dames en heren-wc is. Er staat op de deur niet dames-wc, maar een tekening van een vrouwtjespoppetje. De Egyptenaren gebruikten het hiërogliefenschrift in belangrijke papieren, op gebouwen en in graven.

Steen van Rosetta

Lang was het hiërogliefenschrift voor ons een geheimschrift. In 1799 ontdekten Franse soldaten een gebroken steen in de plaats Rosetta, in het noorden van Egypte. Hierin stond dezelfde tekst gegraveerd in 3 verschillende talen. Pas na 14 jaar wist een Franse geleerde de hiërogliefen op de Steen van Rosetta te ontcijferen. Nu kunnen geleerden de hiërogliefen wel lezen, maar niemand weet hoe de Egyptische taal werd uitgesproken. Doordat we ze nu wel kunnen lezen, zijn we veel te weten gekomen over de geschiedenis van het oude Egypte.