Heksen

Werkstukken en spreekbeurten

In sprookjes zijn heksen gemene vrouwen met toverkracht. Vroeger dachten mensen dat heksen écht bestonden. En dat ze allerlei slechte dingen deden. Daarvoor moesten ze gestraft worden.

Wie is een heks?

Als je er vroeger een beetje anders uitzag dan de rest of je anders gedroeg, dan dachten mensen al gauw dat je een heks was. Ook van vrouwen die kruidendrankjes maakten om zieken mee te genezen, werd vaak gedacht dat ze heksen waren. Er werden allerlei nare manieren gebruikt om te bewijzen dat iemand een heks was. Mensen geloofden bijvoorbeeld dat heksen heel licht waren en niet zonken als je ze in het water gooide. Een vrouw die niet zonk, was dus een heks en kreeg daarna straf. Een vrouw die wel zonk, was geen heks. Maar zij verdronk vaak, want de meeste mensen konden in die tijd niet zwemmen. Er waren ook speciale weegschalen voor heksen: heksenwagen. In Oudewater, bij Gouda, staat nog een heksenwaag uit 1482.

Heksenjacht

Van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw was de kerk heel erg tegen hekserij. Ze vonden het geloof in heksen bijgeloof. Daarom maakte de kerk mensen bang. Ze zeiden dat het de schuld van de heksen was als er iets ergs gebeurde. In Europa gingen mensen op heksen jagen. Heksen werden vervolgd (gestraft) door ze levend te verbranden.