Eerste Wereldoorlog

Werkstukken en spreekbeurten

De Eerste Wereldoorlog is in Nederland minder bekend dan de Tweede Wereldoorlog. Heb jij bijvoorbeeld weleens van loopgraven gehoord?

Eerste Wereldoorlog

Van 1914 tot 1918 was er in Europa een heel grote oorlog. Aan deze oorlog deden heel veel landen mee. Daarom werd de oorlog de Grote Oorlog genoemd. Nu noemen we die oorlog de Eerste Wereldoorlog. Toen deden ze dat nog niet, want ze wisten natuurlijk niet dat er een Tweede Wereldoorlog zou komen.

Wat gebeurde er?

In 1914 stonden twee groepen landen tegenover elkaar:

  1. de Centralen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije
  2. de Geallieerden: Servië, Rusland, Frankrijk en Engeland

Nederland bleef neutraal. Dat betekent dat Nederland niet de kant koos van de Centralen, maar ook niet de kant van de Geallieerden. Ons leger stond wel klaar om te vechten als dat nodig zou zijn. Ook verkocht Nederland veel voedsel aan de oorlogslanden. Er werd zo veel voedsel verkocht, dat er bijna niet genoeg overbleef voor de Nederlanders. In 1917 ging ook Amerika meedoen aan de oorlog. Amerika vocht tegen de Duitsers. Duitsland kon niet op tegen zo veel soldaten. Daarom vroeg Duitsland eind 1918 om een wapenstilstand: beide groepen stopten met vechten.

Loopgraven

In de Eerste Wereldoorlog werd er gevochten met geweren en granaten. Om zich te beschermen, groeven de soldaten een soort grachten. Deze werden loopgraven genoemd. De soldaten konden in de loopgraven staan zonder dat de vijand ze kon zien. De soldaten leefden hier in de modder met heel weinig bescherming tegen regen en wind. Ze verveelden zich en hadden vaak heimwee. 's Ochtends voor het licht werd en 's avonds voor het donker werd, viel de vijand vaak aan. Miljoenen soldaten werden in de loopgraven gedood.