Boekdrukkunst

Werkstukken en spreekbeurten

Kun je je voorstellen dat mensen vroeger alles met de hand schreven? Je snapt dat dat heel langzaam ging. Gelukkig kwam daar verandering in toen boeken gedrukt konden worden. Daar wil je toch meer over lezen?

Overschrijven

Heel vroeger schreven monniken boeken over met de hand. Ze waren soms jaren met één boek bezig. Vaak maakten ze er mooie kunstwerken van met versieringen en tekeningen. Er waren maar heel weinig boeken. Boeken waren ook erg duur. Alleen rijke mensen konden boeken kopen. In het begin konden maar weinig mensen lezen. Toen er meer scholen en universiteiten kwamen, moesten er ook meer boeken komen.

Boeken drukken

In Duitsland bedacht Johan Gutenberg een oplossing. Hij maakte losse letters van metaal. Daarmee maakte hij woorden en zinnen. Hij smeerde ze in met inkt en drukte ze af op papier. Net zoals dat gaat met een stempel. Die woorden en zinnen van losse letters noem je het zetsel. Je kon het steeds weer gebruiken. Zo maakte Gutenberg snel veel boeken. In Nederland wordt Laurens Janszoon Coster gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst. Hij deed hetzelfde als Gutenberg. Tegenwoordig gaat drukken nog veel sneller. Computers zorgen ervoor dat de machines hun werk doen.