Beeldenstorm

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien heb je weleens kapotte beelden gezien in een katholieke kerk. Het kan dat de beelden per ongeluk stuk raakten. Maar als ze echt heel oud zijn, is de kans groot dat ze expres gesloopt zijn!

Protestanten

Zo’n 450 jaar geleden was een grote groep mensen heel boos op de katholieke kerk en op de koning die de Nederlanden bestuurde. De boze groep mensen waren protestanten. Koning Karel de Vijfde was niet blij met de protestanten. Hij wilde namelijk dat iedereen in zijn rijk hetzelfde geloof had als hijzelf: rooms-katholiek.

Beeldenstorm

In 1566 kwamen de protestanten in opstand tegen de kerk en de koning. Zij bestormden kerken en sloegen beelden en andere kunstwerken kapot. Dit heet de Beeldenstorm. De opvolger van Karel de Vijfde, zijn zoon Filips de Tweede, was woedend over de vernielingen in de kerken. Hij wilde dat de daders gestraft werden en dat het rooms-katholieke geloof weer het enige geloof werd in zijn koninkrijk. Willem van Oranje was het hier niet mee eens. Hij en zijn volgelingen kwamen in opstand. Dat leidde uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog.