Anne Frank

Werkstukken en spreekbeurten

Anne Frank was een Joods meisje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest zij zich verbergen voor de Duitsers. Wil jij weten waar ze zich verstopte? En wat ze deed als ze zich verveelde?

Tweede Wereldoorlog

Anne Frank werd geboren in Duitsland. Zij kwam uit een Joodse familie. In Duitsland kreeg Hitler veel macht. Hij gaf Joodse mensen de schuld van de armoede in Duitsland. De familie van Anne Frank vluchtte naar Nederland. Zij gingen in Amsterdam wonen, waar de vader van Anne ging werken. Maar in 1940 bezette Duitsland Nederland. Het was toen ook oorlog in Nederland. Joodse mensen moesten een gele ster van stof op hun kleren dragen. Daar stond het woord Jood op. Zo waren de Joden te herkennen. Er kwamen wetten met een verbod voor Joden om naar scholen en restaurants te gaan. Het werd steeds gevaarlijker voor Joodse mensen. Ze werden naar concentratiekampen gestuurd. Hier moesten ze werken. Veel Joden werden hier uiteindelijk vermoord.

Dagboek

Anne Frank en haar familie moesten zich verbergen voor de Duitsers. Dit heet onderduiken. Zij doken onder in het Achterhuis. Op haar dertiende verjaardag kreeg Anne een dagboek. Dit dagboek noemde ze Kitty. Toen ze ondergedoken zat, ging Anne schrijven over alles dat ze meemaakte. Anne was een vrolijk meisje. Ze schreef hoe moeilijk het soms was in het Achterhuis. Ze konden niet naar buiten. En ze zaten met veel mensen in een klein huis. Overdag mochten ze geen geluid maken. In augustus 1944 is de familie opgepakt. Ze zijn verraden. Ze werden naar het concentratiekamp gebracht. Daar werden ze ziek en stierven ze. Behalve de vader van Anne. Hij overleefde de oorlog. Na de oorlog kreeg hij het dagboek van Anne. De helpers van de familie hadden het dagboek gevonden in het Achterhuis. De vader van Anne liet het dagboek drukken. Het dagboek van Anne werd bekend over de hele wereld.