Zuivel

Werkstukken en spreekbeurten

Wat hebben vla, yoghurt en kaas met elkaar gemeen? Juist! Ze zijn allemaal gemaakt van melk. Producten gemaakt van melk noemen we zuivel.

Moedermelk

Heb je er weleens over nagedacht dat zuivel eigenlijk bestaat dankzij de moedermelk van zoogdieren? In Nederland komt de meeste melk van koeien. Koeien zijn altijd vrouwtjesrunderen. Zodra ze kalfjes krijgen, maken hun uiers moedermelk aan. De boer blijft ze dan hun leven lang melken. Zo blijven de uiers melk produceren. Dit kan vervolgens gedronken worden door mensen.

Kaas, boter en yoghurt

Een koe geeft gemiddeld zo’n 25 liter melk per dag. Alle koeien samen geven meer dan we met z’n allen kunnen opdrinken. Gelukkig maken we daarom ook andere dingen van melk, zoals kaas, boter, vla en yoghurt. En daar zijn veel mensen dol op. Wist je dat Nederlanders de meeste yoghurt eten van alle mensen in Europa?

Vroeger kocht je kaas en yoghurt op de kaasboerderij. Daar maakte de boer het allemaal zelf. Tegenwoordig is dat meestal niet meer zo. De fabriek maakt nu alles wat je van melk kunt maken. De zuivelfabriek maakt tientallen producten die elke dag in de supermarkt staan.

Geitenkaas

Mensen gebruiken niet alleen de melk van koeien. Wij eten bijvoorbeeld ook geitenkaas en schapenkaas. En wie er trek in heeft, kan ook een glaasje kamelenmelk inschenken.