Vlees

Werkstukken en spreekbeurten

Hamburgers, knakworsten en biefstuk. Als je van vlees houdt, dan smul je daar vast en zeker van. Maar hoe wordt vlees eigenlijk gemaakt?

Dieren

Vlees wordt gemaakt van dieren. In Nederland zijn dit vaak koeien, varkens of kippen. Maar ook andere dieren worden gegeten, zoals schapen, konijnen en paarden. Het verschilt per land welke dieren er gegeten worden.

Vlees

Mensen eten verschillende soorten vlees. Zo is er rood vlees en wit vlees. Rood vlees komt bijvoorbeeld van koeien en varkens. Wit vlees komt vaak van kip en andere vogels. Meestal eten we de spieren van dieren. Soms worden ook organen gegeten. Denk bijvoorbeeld aan leverworst. Die is gemaakt van lever.

Vlees kan onbewerkt of bewerkt zijn. Onbewerkt vlees is vlees waaraan niets is toegevoegd of veranderd. Daarbij kun je denken aan biefstuk of kipfilet. Aan bewerkt vlees is wel iets toegevoegd of veranderd, bijvoorbeeld bij knakworsten of hamburgers.

Geen vlees eten

Er zijn mensen die geen vlees eten. Zij zijn vegetariƫr of veganist. Sommige mensen eten geen vlees omdat het niet mag van hun geloof of omdat ze het zielig vinden voor de dieren. Ook eten sommige mensen geen vlees omdat ze het slecht vinden voor het milieu. Dieren in stallen verbruiken namelijk veel water en voedsel.