Thee

Werkstukken en spreekbeurten

Koekje erbij? Nederlanders zijn echte theeleuten. Ook in de rest van de wereld wordt veel thee gedronken. Houd jij van thee?

Hoe wordt thee gemaakt?

Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Deze plant heet Camellia sinensis en groeit in Azië en Afrika. De stukken grond waarop theeplanten groeien, noem je theeplantages. Vaak worden de blaadjes met de hand geplukt, maar soms ook met machines. Na het plukken gaan de blaadjes naar de fabriek. Daar worden ze gedroogd, gerold, gebroken en gemalen. En dan komen ze in jouw theezakje terecht!

Nepthee

Er zijn heel veel verschillende soorten thee. Zwarte, groene en witte thee zijn echte theesoorten. Die worden gemaakt van blaadjes van de echte theeplant. Maar andere soorten noem je ook thee, terwijl ze van iets anders gemaakt zijn. Denk er maar eens over na. Kruidenthee wordt gemaakt van …? Precies, kruiden! En muntthee van blaadjes van de muntplant en rooibosthee van blaadjes van de rooibosstruik. Thee met een fruitsmaakje is vaak gemaakt van gedroogde vruchten. Nepthee zou je dus eigenlijk kunnen zeggen. Wel worden alle soorten op dezelfde manier klaargemaakt: je doet de blaadjes in gloeiend heet water. Daardoor worden ze week (zacht) en krijg je de drank die we thee noemen.

Theedrinkers over de hele wereld

De meeste thee wordt gemaakt in China, India en Sri Lanka in Azië. In die landen zijn ze dan ook dol op thee. Maar ook in de rest van de wereld zijn veel theedrinkers. In Nederland kennen we thee sinds de zeventiende eeuw. Het handelsbedrijf Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht het toen mee uit Azië. We drinken het nu in allerlei verschillende smaakjes en nemen er het liefst lekker een koekje bij.

In India drinken mensen thee met melk, suiker en kruiden erin. In Japan vinden ze vooral groene thee erg lekker en maken de mensen er een speciaal moment van als ze thee gaan drinken. In Engeland houden ze van sterke thee. Dat krijg je als je het theezakje langer in het water laat hangen. De thee wordt dan donkerder en smaakt bitterder. In Marokko wordt vaak muntthee gedronken en maken ze de thee met veel suiker mierzoet. Thee smaakt dus niet overal hetzelfde.