Suiker

Werkstukken en spreekbeurten

Snoep jij graag? Dat is niet zo gek, want in snoep zit suiker en daar is bijna iedereen dol op.

Vroeger

Maar dat is niet altijd zo geweest. Heel vroeger, voordat grote handelsschepen suiker naar Nederland brachten, at nog niemand het. Het was er toen namelijk nog niet! Om eten of drinken zoet te maken, moest je honing gebruiken.

Maar vanaf de 15e eeuw kwam daar verandering in. In de eeuwen erna brachten grote handelsschepen suiker vanuit bijvoorbeeld Suriname naar Nederland. In Suriname stonden suikerplantages. Suiker werd toen gemaakt van suikerriet en dat groeit alleen in landen met een tropisch klimaat. 

Slaven

Om van suikerriet suiker te maken, moet je een hele hoop doen. Dit deden de plantage-eigenaren niet zelf. Zij gebruikten slaven voor het harde werk. De slaven waren mensen die door Europeanen uit Afrika werden gehaald om te werken op plantages. Deze mensen werkten vaak onder heel slechte omstandigheden. Ze werden mishandeld als ze niet deden wat er werd gezegd of als ze wegliepen. Soms werden ze zelfs vermoord. 

Toen Andreas Sigmund in 1747 ontdekte dat je ook suiker uit suikerbieten kon halen, verdwenen de suikerplantages langzaam. Suikerbiet groeide namelijk ook in minder warme landen, zoals Nederland. De plantages waren niet langer meer nodig. In 1802 werd de eerste suikerbietfabriek geopend. 

Energie

Suiker is niet heel gezond voor je. In suiker zitten geen vitamines of andere gezonde voedingstoffen. Je krijgt wel veel energie van suiker. Daarom kun je er maar beter niet te veel van eten, want van alle energie die je lichaam niet gebruikt, kun je dik worden.

Ook bacteriƫn die in je mond leven zijn dol op suiker. Zij zetten deze om in zuren. Deze zuren zijn niet goed voor je tanden. Hier kan je gaatjes van krijgen. Veel suiker eten is dus slecht voor je tanden.