Snoep

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij een snoepkont? Snoep is lekker, maar ook wel ongezond. Je kunt er te dik van worden en gaatjes in je gebit van krijgen.

Ontstaan snoep

In de oertijd was er nog geen drop of ander snoepgoed. Toen werd het eten van zoet fruit zoals bessen als snoepen gezien. Al snel werd ontdekt dat je met honing dingen zoeter kon maken. Ook werd er uitgevonden hoe je van suikerriet suiker kon maken. Vanaf de zestiende eeuw werd voor het eerst echt snoep van suiker gemaakt. Het heette toen nog geen snoep, maar suikerwerk.

Te veel suiker

Je hebt snoep niet nodig. Je kunt prima zonder snoep leven. Toch eet haast iedereen het, omdat het zo lekker is. Als je te veel snoep eet, krijg je te veel suiker binnen. Suiker is energie voor je lichaam. Als je veel suiker binnenkrijgt, dan krijgt je lichaam door suiker te verbranden al genoeg energie. Je lichaam hoeft dan helemaal geen vet te verbranden. Het vet blijft dan gewoon in je lichaam zitten. Er gaat geen vet af, maar er komt wel elke dag een beetje vet bij. Daarom worden mensen vaak dik van te veel snoep. Van te veel suikers worden kinderen vaak ook heel druk.

Soorten snoep

Er zijn ontelbaar veel soorten snoep. De populairste snoepsoorten zijn drop, chocolade, winegums, wijnballen, spekjes, zure matten, kauwgomballen en lolly's. Bekende snoepmerken zijn Haribo, Autodrop, Fruittella, Katja, Milka en Maoam.