Gezonde voeding

Werkstukken en spreekbeurten

Je hoort altijd dat je gezond moet eten, terwijl je soms zin hebt in patat of snoep. Waarom is het zo belangrijk om gezond te eten?

Waarom moet je gezond eten?

Je bent gelukkiger met een gezond lichaam. Als jij gezond eet, beschermt jouw lichaam je tegen ziekte. Je groeit dan goed en je beweegt makkelijk. Je bent fit en actief. Je leert goed op school en je onthoudt dingen beter. Je hersenen zijn elke ochtend uitgehongerd, dus ontbijten is belangrijk. Ze hebben energie nodig om goed te werken. Ook je spieren kunnen niet zonder energie uit goed voedsel. Eet of drink niet te veel en te vaak zoete of vette dingen. Je moet uren bewegen of sporten om de energie te verbruiken. Wat je niet verbruikt, wordt opgeslagen als vet. Dan word je te dik. En zoetigheid is ook slecht voor je gebit.

Schijf van Vijf

Om je een handje te helpen bij gezond eten, heeft het Voedingscentrum een Schijf van Vijf gemaakt. Daarin kun je zien welke dingen goed voor je zijn en hoeveel je er het beste van kunt nemen. Het is een cirkel met vijf vakken. Als je elke dag genoeg uit elk vak eet, dan krijgt je lijf wat het nodig heeft. De vakken zien er zo uit:

  1. Groente en fruit
  2. Brood, graanproducten en aardappelen
  3. Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
  4. Smeer- en bereidingsvetten
  5. Dranken

In elk vak staan dan heel veel producten waaruit je kunt kiezen. Een graanproduct is bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkorenpasta. En zuivelproducten zijn bijvoorbeeld yoghurt en kaas. Er staat altijd wel iets tussen dat je lekker vindt! Verder is het belangrijk om niet je ontbijt, middageten of avondeten over te slaan. En om steeds iets anders te eten, want in één soort eten zitten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. En snoepen? Dat mag af en toe best, maar doe het niet te veel.