Cacao

Werkstukken en spreekbeurten

Wie houdt er nou niet van chocolade? Het groeit aan bomen. Nou ja ... niet de chocolade, maar de cacaobonen waarvan het gemaakt wordt.

Cacaoboom

Cacaobomen groeien niet overal. Je vindt ze alleen in landen zoals Indonesiƫ (Aziƫ), Ivoorkust (Afrika) en Ecuador (Zuid-Amerika). Dat zijn plekken waar het in de zomer en in de winter warm is en waar een bepaalde hoeveelheid regen valt. De cacaoboom houdt dus van warmte, maar grappig genoeg kan hij niet tegen felle zon. Vaak staat hij dan ook onder andere bomen, zoals bananenbomen. Een cacaoboom kan wel vijftig jaar oud worden. Aan de boom hangen vruchten en in die vruchten zitten soms wel vijftig bonen. Deze bonen kun je niet zo eten. Pas na verschillende behandelingen krijgen de bonen hun donkere kleur en herkenbare smaak. Dan pas kun je er ook chocolade van maken.

Geschiedenis

Hoe kwam cacao in Europa terecht? We kennen het hier pas sinds de zestiende eeuw. Toen zeilden ontdekkingsreizigers de wereld over, op zoek naar nieuw land. Een Spaanse ontdekkingsreiziger kwam terecht in Mexico, waar de Azteken woonden. De Azteken maalden cacaobonen tot cacaopoeder en maakten er drankjes van (chocolademelk, maar dan met water). Ze gebruikten cacaobonen ook als betaalmiddel. De Spanjaard nam de bonen mee en al gauw was heel Europa dol op cacao.