Brood

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn heel veel soorten van en je eet het misschien wel iedere dag: brood. Maar waar wordt het van gemaakt en is brood gezond?

Brood

Er bestaan heel veel soorten brood. In Nederland wordt brood vooral als ontbijt of lunch gegeten. De meeste mensen kopen brood bij de supermarkt, maar je kunt het natuurlijk ook kopen bij de bakker of op de markt.

Waarvan wordt brood gemaakt?

De basis voor brooddeeg is meel of bloem, gist, water en zout. Maar om brood extra lekker te maken, worden er meestal nog andere ingrediĆ«nten aan toegevoegd. Zoals melk, suiker, boter, specerijen, noten, zaden of vruchten. Meel is gemalen graan. En er zijn verschillende graansoorten. De bekendste is tarwe. Andere granen waarvan meel vaak wordt gemaakt, zijn rogge, haver, gerst, gierst, mais en spelt. Gist maakt het deeg luchtiger en zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Dat betekent dat het brood uitzet als je het gaat bakken. Witbrood wordt gemaakt van bloem.

Gezond

Je hebt misschien weleens gehoord van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat is een hulpmiddel voor gezond eten. Het is een tekening van een cirkel met vijf vakjes met etenswaren erin. Brood staat er ook in. Want in brood zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Dat zijn stoffen die je lichaam nodig heeft, een soort brandstof zou je kunnen zeggen. Graan bevat veel vezels en koolhydraten. Die geven je energie en zorgen voor een goede spijsvertering. In brood zitten ook eiwitten. Die zijn goed voor je botten, spieren en organen. Ook zitten er vitamines en mineralen in brood.