Alcohol

Werkstukken en spreekbeurten

Alcohol zit in drank, zoals bier en wijn. Maar in welke andere producten zit ook alcohol?

Waarin zit alcohol?

Alcohol zit niet alleen in drank. Het zit ook in schoonmaakmiddelen. In ziekenhuizen wordt alcohol gebruikt als ontsmettingsmiddel om schoon te maken. Het doodt namelijk bacteriĆ«n. Parfum bestaat voor een groot deel uit alcohol. En ken je kersenbonbons? Ook daarin zit alcohol.

Waarvan wordt alcohol gemaakt?

Alcohol ontstaat door de gisting van suikers in vruchten en granen. Bij gisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Koolzuurgas zijn de belletjes die je goed kunt zien in champagne (bubbeltjeswijn).

Gevaren van alcohol

Sommige volwassenen drinken alcohol, zoals bier of wijn, omdat het ze een fijn gevoel kan geven. Maar er zitten ook gevaren aan alcohol. In Nederland mag je geen alcohol drinken voordat je 18 jaar bent. Dat is niet voor niks. Alcohol is niet goed voor kinderen. Het is slecht voor de groei van je hersenen. Dan kun je bijvoorbeeld niet goed leren op school. In je lijf moet de lever de alcohol verwerken. Je lever kan kapotgaan als je langere tijd veel alcohol drinkt. En, zoals je misschien wel weet, kan iemand dronken worden van alcohol. Je let dan minder goed op en kunt bijvoorbeeld een ongeluk krijgen. Of je moet overgeven. Een ander gevaar van alcohol is dat mensen er verslaafd aan kunnen raken.