Zoogdieren

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat dieren ook borstvoeding geven? Zoogdieren zijn dieren waarvan de jongen drinken bij de moeder. De mens is dus ook een zoogdier.

Hoe weet je of een dier een zoogdier is?

Alle zoogdieren hebben zes kenmerken:

  1. Zoogdieren worden levend geboren. Dat betekent dat zoogdieren niet uit een ei komen, maar dat ze levend uit hun moeder worden geboren. 
  2. Na de geboorte drinken alle zoogdieren melk bij hun moeder. Het te drinken geven van moedermelk heet zogen. Zo komen zoogdieren dus aan hun naam.
  3. Zoogdieren hebben longen om adem te halen. Vissen zijn dus geen zoogdieren, want die hebben kieuwen.
  4. Alle zoogdieren hebben haren. Sommigen hebben een heleboel haar, anderen maar heel weinig. Maar allemaal hebben ze haren, of ze hebben ooit haren gehad. Dolfijnen, walvissen en bruinvissen zijn zeezoogdieren. Zij lijken niet aan dit kenmerk te voldoen. Ze hebben immers geen haar. Toch voldoen ze wel aan dit kenmerk. Op de snuit van deze dieren zijn soms nog puntjes te zien; dat zijn overblijfselen van kleine snorhaartjes die de dieren bij de geboorte hadden en die ze na zo'n 14 dagen zijn kwijtgeraakt.
  5. Zoogdieren hebben een skelet. Dat betekent dat ze botten hebben die ervoor zorgen dat ze overeind blijven staan. Zonder botten zou een zoogdier als een pudding in elkaar zakken. Anders gezegd: zoogdieren zijn gewervelde dieren.
  6. Zoogdieren hebben zweetklieren, ze kunnen dus zweten. Zonder zweten zouden ze veel te warm worden. Sommige zoogdieren zweten via hun bek of voetzolen (honden) en weer anderen via hun huid (de mens).

Te land, ter zee en in de lucht

Er bestaan ongeveer 5500 soorten zoogdieren op de wereld. Er zijn zoogdieren die vliegen (vleermuizen), zoogdieren in het water (walvissen), zoogdieren die vlees eten (roofdieren zoals leeuwen en tijgers) en zoogdieren die alleen planten eten (bijvoorbeeld koeien en herten). Het grootste zoogdier in het water is de blauwe vinvis. Het grootste zoogdier op het land is de Afrikaanse olifant.