Walvissen

Werkstukken en spreekbeurten

Olifanten en giraffen zijn heel groot, maar weet jij wat het grootste dier van de wereld is? Het is de blauwe vinvis. Dat is een walvissoort.

Hoe zien walvissen eruit?

Walvissen hebben een dikke speklaag om zichzelf warm te houden. De armen van walvissen noem je vinnen. Daarmee kunnen ze sturen. Ze hebben een dikke en gespierde staart. Net als jij hebben walvissen longen waarmee ze ademen. Dat doen ze met een spuitgat boven op hun kop. Ze komen boven water om adem te halen.

Soorten

Er zijn een heleboel soorten walvissen. Je kunt ze verdelen in baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinwalvissen zijn de grootste. Voorbeelden zijn de bultrug en de blauwe vinvis. De blauwe vinvis kan wel 33 meter lang worden! Zet maar eens 47 grote stappen, dan weet je hoe lang dat is. Baleinwalvissen hebben geen tanden. Met een soort borstels in hun bek zeven ze beestjes uit het water. Wist je dat dolfijnen, orka's en potvissen ook walvissoorten zijn? Dat zijn voorbeelden van tandwalvissen. Zij hebben wel tanden, waarmee ze vissen en inktvissen vangen.

Waar leven walvissen?

Walvissen leven in zeeën en oceanen. Baleinwalvissen zwemmen in de zomer rond de Noordpool of Zuidpool. In de winter gaan ze daar weer weg. Tandwalvissen leven in bijna alle zeeën. In Nederland komen ook walvissoorten voor, zoals de bruinvis en de dwergvinvis. 

Zoogdieren

Walvissen zijn zoogdieren, net zoals koeien, honden, katten en cavia's. Bij zoogdieren worden de baby’s uit het lichaam van de moeder geboren, in plaats van uit een ei.