Vissen

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn heel veel verschillende soorten vissen. Ze leven allemaal in het water. Mensen kunnen niet ademhalen onder water. Hoe doen vissen dat dan?

Ademhalen

Omdat vissen in het water leven, kunnen ze niet zoals wij ademhalen via een neus en mond. De meeste vissen ademen met kieuwen. Kieuwen zijn longen voor waterdieren. Omdat vissen kieuwen en geen longen hebben, kunnen ze niet boven water ademhalen. De meeste vissen eten het liefst waterplantjes. Maar er zijn ook vissen die andere vissen of dieren eten. Denk maar aan haaien.

Vissen vangen

Veel mensen vinden het leuk om vissen te vangen. Hiervoor gebruiken ze een hengel. Aan de hengel hangen zij dan iets lekkers waar vissen op afkomen. Dit voedsel noem je aas. Vissers gebruiken meestal brood of insecten zoals meelwormen als aas. Vissen is zelfs een officiƫle sport waar wedstrijden in worden gehouden. Het gaat er dan om wie de grootste of de meeste vissen vangt.

Soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten vissen. De goudvis ken je vast wel. Misschien heb je er zelf wel eentje. Andere vissen zijn bijvoorbeeld guppy's, forellen, haaien en karpers. Er zijn wel 32.000 verschillende soorten!