Paarden

Werkstukken en spreekbeurten

Paarden krijgen vaak hoefijzers aan hun hoeven. Doet dat pijn, denk je?

Gebruik van paarden

Al sinds de oudheid worden paarden door mensen gebruikt voor zwaar werk, omdat ze zo sterk zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld goed karren trekken. Ook reden cowboys en de inheemse bevolking van Amerika op paarden om bijvoorbeeld koeien te vangen. Op het land werden paarden gebruikt om zware werktuigen te trekken. Paarden werden ook gebruikt in oorlogen. In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) gebruikten de Russen nog paarden om te vechten tegen de Duitsers.

Manege

Heb jij weleens paardgereden? Dan zat je waarschijnlijk op een pony. Een pony is een klein paard. Iemand die paardrijdt, noem je een ruiter. Paardrijden kun je leren in een manege.

Paardensport

Paarden worden gebruikt in verschillende sporten. Bij dressuurwedstrijden moet een paard allerlei oefeningen doen. Misschien heb je weleens gehoord van Anky van Grunsven? Zij werd drie keer olympisch kampioen. Een bekend paard van haar was Bonfire. Daarna reed ze op Salinero. Met paarden worden ook paardenraces en springwedstrijden gehouden.

Hoefijzers

Paarden horen bij de paardachtigen. Andere paardachtigen zijn ezels en zebra's. Alle paardachtigen hebben één hoef per poot. Een hoef is een sterke nagel aan het einde van de voet. Hier loopt het paard op. Andere dieren hebben meer hoeven, bijvoorbeeld koeien en schapen. Bij tamme paarden worden de hoeven meestal steviger gemaakt door een hoefijzer. Dat doet geen pijn. Paarden hebben geen gevoel in hun hoeven. Dit komt doordat het een soort nagels zijn. Daarom kunnen de hoefijzers met spijkers vastgemaakt worden.