Muggen

Werkstukken en spreekbeurten

Je kent het wel: val je net lekker in slaap, begint er ineens naast je oor een mug te zoemen. Irritant! En de volgende morgen heb je ook nog een jeukende muggenbult.

Soorten muggen

Muggen zijn vliegende insecten met zes poten, twee antennes waarmee ze ruiken en een scherpe mond. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 verschillende soorten muggen. Bijna alle muggen hebben een ‘zuigsnuit’, maar de meeste muggen kunnen daar helemaal niet mee steken. De bekendste muggen die wel kunnen steken zijn onder andere de steekmug en de malariamug.

Vrouwtje steekt

Alleen vrouwtjesmuggen kunnen steken. De mannetjes leven van de nectar van planten. Vrouwtjesmuggen 'drinken' het bloed van andere dieren om hun eitjes te voeden. Ze kunnen best hard steken, soms zelfs door kleding heen. Als een mug gestoken heeft, krijg je vaak een irritante jeukende muggenbult. Zo’n bult komt door het speeksel van de mug. 

Malaria

Meestal is er verder niets aan de hand als je gestoken wordt door een mug. Maar in andere, vaak warme, landen kan dat wel een probleem zijn. Daar leeft de malariamug. Deze draagt bijvoorbeeld een parasiet met zich mee. Een parasiet is een beestje dat op andere dieren of mensen leeft. De parasiet van de malariamug kan mensen ziek maken. Gelukkig zijn er medicijnen tegen de ziekte. Toch gaan er per jaar heel veel mensen dood door malaria. Dat komt omdat de ziekte vooral voorkomt in armere landen en de mensen geen geld hebben voor het medicijn.