Kwallen

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens een kwal zien liggen toen je schelpen zocht op het strand? Het lijkt wel een doorzichtige pudding! Durf jij 'm aan te raken of is dat niet zo'n goed idee?

Weekdieren

Kwallen zijn weekdieren die leven in meren en oceanen. Ze hebben geen oren en ogen. Hun lijf heeft een beetje de vorm van een paraplu en daaronder hangen hun tentakels. Ze zijn vaak heel kleurrijk. Er bestaan kleine kwallen met een lijf van maar enkele millimeters, maar ook grote kwallen met een lijf van wel enkele meters groot. Door hun lijf open en dicht te doen, kunnen ze zwemmen.

Tentakels

Met de tentakels vangen kwallen hun prooi. Op de tentakels zitten netelcellen. Hiermee kunnen ze steken en gif spuiten. Zo verlammen ze hun prooi. Kwallen eten vissen, plankton (piepkleine plantjes en diertjes die in het water zweven of drijven) en ook andere kwallen. Sommige kwallen zijn ook gevaarlijk voor mensen. Die hebben zo veel gif, dat ze er mensen mee kunnen doden. In de Noordzee komen oorkwallen voor en die zijn gelukkig niet gevaarlijk voor mensen. Maar vervelend is zo'n kwallensteek wel. Het kan bijvoorbeeld pijn doen, jeuken of branderig aanvoelen.