Koeien

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen hebben één maag. Maar hoeveel magen hebben koeien?

Rund, koe, stier, kalf

Een koe is een vrouwelijk rund. Een mannelijk rund heet een stier. Een jong koetje noemen we een kalf. Koeien zijn zoogdieren.

Wat eten koeien?

Koeien eten geen vlees. Ze eten gras, hooi en mais. Hooi is gedroogd gras. Ook drinken ze water. Als mensen eten, kauwen ze eerst goed en dan slikken ze het eten door. Dit eten komt dan in de maag en het komt daarna niet meer terug in de mond. Bij koeien gaat dat heel anders. Als de koe haar eten voor de eerste keer binnenkrijgt, kauwt zij bijna niet. Vroeger moesten koeien goed opletten voor roofdieren. Koeien zorgden er daarom voor dat ze voedsel snel binnenkregen en herkauwden het later op een rustig plekje. Dat doen ze nog steeds. Daarom hebben koeien maar liefst vier magen. Wij mensen hebben er maar één. De magen van de koe heten:

  1. pens
  2. netmaag
  3. boekmaag
  4. lebmaag

Melkkoeien en vleeskoeien

Koeien zien er niet allemaal hetzelfde uit. De koeien die wij het beste kennen, hebben zwart-witte vlekken. Deze koeien geven veel melk. Zij worden niet gebruikt voor het vlees. Ze worden namelijk niet echt dik.

Melk

Een koe kan wel 100.000 liter melk geven in haar leven! Melk wordt gemaakt in de uiers van de koe. Vroeger werden koeien met de hand gemolken. Nu gaat dat met machines. Anders zouden boeren het veel te druk hebben.