Koeien

Werkstukken en spreekbeurten

Veel werk om je bord leeg te eten?! Een koe eet een heel stuk weiland leeg! Wist je dat ze herkauwers zijn? Ze slikken hun gras ook nog twee keer door.

Rund, koe, stier, kalf

Een koe is een vrouwelijk rund. Een mannelijk rund heet een stier. Een jong koetje noemen we een kalf. Koeien zijn zoogdieren. Dat heet zo, omdat het kalfje zuigt aan de uiers van de moederkoe. De koe zoogt het kalfje, zeggen we dan.

Wat eten koeien?

Koeien eten gras, hooi en mais. Hooi is gedroogd gras. Ook drinken ze water. Als mensen eten, kauwen ze eerst goed en dan slikken ze het eten door. Dit eten komt dan in de maag en het komt daarna niet meer terug in de mond. Bij koeien gaat dat heel anders. Als de koe haar eten voor de eerste keer binnenkrijgt, kauwt zij bijna niet. Vroeger moesten koeien goed opletten voor roofdieren. Koeien zorgden er daarom voor dat ze voedsel snel binnenkregen. Op een rustig plekje boerden ze het gras weer op. En dat doen ze nog steeds. Ze herkauwen een soort balletjes, die hun maag weer in hun bek laat komen. En om te kunnen herkauwen hebben ze vier magen.

Melkkoeien en vleeskoeien

Koeien zien er niet allemaal hetzelfde uit. De koeien die wij het beste kennen, hebben zwart-witte vlekken. Deze koeien geven veel melk. Zij worden niet gebruikt voor het vlees. Ze worden namelijk niet echt dik.

Melk

Een koe kan wel 100.000 liter melk geven in haar leven! Melk wordt gemaakt in de uiers van de koe. Vroeger molken boeren hun koeien met de hand. Nu gaat dat met machines, omdat ze soms wel 120 koeien verzorgen. Anders zouden boeren het veel te druk hebben.