Knaagdieren

Werkstukken en spreekbeurten

Veel knaagdieren worden als huisdier gehouden. Welke knaagdieren ken jij? Bedenk maar dat ze knagen, dan weet je er vast wel een aantal te noemen. Maar waarom knagen ze eigenlijk?

Lange tanden

Misschien heb jij wel een hamster of een cavia als huisdier. En misschien heeft die je weleens gebeten? Dan heb je gemerkt dat die scherpe tandjes heeft. De tanden van een knaagdier blijven altijd doorgroeien. Ze moeten dus knagen om hun tanden af te slijpen. Anders zouden ze hele lange tanden krijgen.

Zoogdieren

Je vindt knaagdieren overal op de wereld, behalve op de Zuidpool. Alle knaagdieren zijn zoogdieren. Van veel knaagdieren worden de jongen zonder haartjes en blind geboren. De meeste knaagdieren zijn planteneters. Veel kleine knaagdieren zijn nachtdieren. Ze blijven overdag in hun holletje en zijn ’s nachts wakker. Als je een hamster hebt, kun je er misschien niet van slapen als hij ’s nachts in zijn rad gaat rennen! 

Bekende knagers

Een van de eerste dieren die bij je opkomt als je aan knaagdieren denkt, is natuurlijk de bever. Want wie knaagt er nu liever dan de bever? Hij kan zo een hele boom omknagen! Andere bekende knagers zijn eekhoorns, marmotten, muizen en ratten. En er zijn er nog veel en veel meer. Je zou het misschien niet denken, maar ook het stekelvarken is een knaagdier.

Capi ... wat?

Het grootste knaagdier van de wereld is niet zo heel bekend: de capibara. Misschien heb je er weleens eentje in een dierentuin gezien. Hij lijkt een beetje op een cavia. Maar dan wel een heel grote cavia. De capibara is wel zo groot als een hond!