Honden

Werkstukken en spreekbeurten

Is een hond ook jouw favoriete huisdier? Dat is niet zo gek, want honden zijn gezellige dieren. Leer hier alles over deze trouwe viervoeters.

Aaien en spelen

Honden vinden het leuk om geaaid te worden en om te spelen. Honden moeten ongeveer drie of vier keer per dag uitgelaten worden. Ze hebben veel aandacht nodig. Als ze dat niet krijgen, gaan ze zich vervelen. Soms maken ze dan dingen stuk. Ook zijn honden waaks. Dit betekent dat ze hun baasje graag willen beschermen. Als ze een vreemd geluid horen of een vreemd iemand in huis zien, beginnen ze te blaffen of te grommen. Zo waarschuwen ze hun baasje.

Honden stammen af van wolven

De hond stamt af van de wolf. Dat betekent dat wolven en honden familie van elkaar zijn. Mensen zijn duizenden jaren geleden begonnen om met wolven samen te leven. Maar hoe zijn die wolven bij mensen in huis terechtgekomen? Dat weten we niet helemaal zeker. De mensen van toen waren jagers. Het zou kunnen dat wolven afkwamen op het vlees dat zij aten. De mensen kwamen erachter dat wolven hen konden helpen bij de jacht en gingen wolven houden en tam maken. Of misschien namen jagers de wolven wel mee naar huis om ze op te eten. Als daar jonge wolfjes bij zaten, vonden kinderen het leuk om daarmee te spelen en gingen ze die als huisdier houden. Het zou ook kunnen dat wolven op de geur van afval afkwamen. In de buurt van die afvalbergen woonden mensen. Zij namen de wolven mee naar huis.

Kwispelen

Je hebt een hond vast weleens met zijn staart heen en weer zien zwiepen. Dit noemen we kwispelen. Voor een hond is dit kwispelen een soort van praten. Hij wil hiermee iets duidelijk maken. Onderzoekers hebben ontdekt dat, als een hond blij is, hij zijn staart rechts van zijn lijf zwiept. Als een hond denkt dat er gevaar is, zwiept hij zijn staart links van zijn lijf. Let maar eens op als een klein hondje een grote gevaarlijke hond voorbij ziet komen!