Haaien

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij haaien eng of mooi? Spannend zijn ze zeker! Daar wil je toch alles over weten?

Gevaarlijk

Bij een haai denk je vast meteen aan een beest dat zijn tanden in het been van een zwemmer zet. Gelukkig doen de meeste haaiensoorten dit niet. Er zijn maar een paar soorten die af en toe een zwemmer of surfer aanvallen, zoals de witte haai. Deze vind je bijvoorbeeld in Australië en Zuid-Afrika. Andere gevaarlijke haaien zijn de tijgerhaai en de stierhaai.

In een jaar tijd worden er in de hele wereld ongeveer 50 tot 75 mensen aangevallen. Gelukkig is de verwonding meestal niet dodelijk. Haaien eten eigenlijk helemaal geen mensen. Ze vallen soms een zwemmer aan, omdat hij denkt dat het een zeehond is. Die eet hij wel graag. Een haai bijt meestal om te kijken of hij het kan eten.

Mensen gevaarlijker voor haaien

Mensen zijn gevaarlijker voor haaien, dan haaien voor mensen. Elk jaar worden er miljoenen haaien doodgemaakt door vissers. Dit doen ze, omdat mensen bijvoorbeeld soep van de vinnen willen maken. Ook doen mensen het zomaar, voor de sport.

Soorten

Er zijn wel meer dan 500 soorten haaien. De kleinste haaien zijn maar 20 centimeter lang. Dit zijn bijvoorbeeld de zwarte doornhaai en de dwerghaai. De grootste haai is de walvishaai. Die kan wel 18 meter lang worden! Hij is groot, maar niet gevaarlijk. Haaien horen bij de kraakbeenvissen. Ook roggen zijn kraakbeenvissen. Haaien hebben allemaal een rugvin en een staartvin. Ze hebben vijf kieuwspleten en een bek vol met scherpe tanden.

Goede neus

Haaien hebben een hele goede neus. Daarom worden ze weleens zwemmende neuzen genoemd. Ze kunnen in het zeewater een heel klein druppeltje bloed al goed ruiken. Zo kunnen ze prooien, die nog ver weg zijn, toch vinden. De verpleegsterhaai is zo'n haai die extra goed kan ruiken.