Dinosaurussen

Werkstukken en spreekbeurten

Lang geleden waren er nog geen mensen op aarde. Reusachtige beesten waren er toen de baas. Weet jij over wie we het hebben?

Reusachtige hagedis

Dinosaurus betekent: reusachtige of verschrikkelijke hagedis. Dinosaurussoorten hebben Latijnse namen, bijvoorbeeld de Deinonygus. Dat betekent: verschrikkelijke klauwen. Dinosaurussen leefden miljoenen jaren geleden op aarde. Ze zijn uitgestorven. En dat is maar goed ook: mensen zouden niet met deze gevaarlijke beesten samen kunnen leven. Dinosaurussen hoorden bij de reptielen, zoals slangen en krokodillen. Het zijn de grootste landdieren die ooit geleefd hebben. De meeste dinosaurussen aten alleen maar planten. Anderen aten de dieren die toen leefden. Dinosaurussen hadden een dikke huid met schubben. Hun poten stonden recht onder hun lijf. Daardoor konden ze beter lopen dan een hagedis of krokodil. Sommige dinosaurussen konden vliegen.  

Botten-puzzel

Dinosaurussen zijn dus dieren uit een oeroud verleden. Ze leefden bijna overal op de wereld. Wat er nu nog van over is, zijn hun harde delen. Bijvoorbeeld de botten, tanden, schubben en nagels. Die zijn teruggevonden in steen (fossielen). Ze lagen helemaal door elkaar heen. Er waren ook veel botten kapot en verdwenen. Hoe zet je zo'n dinosaurusskelet weer goed in elkaar? Want niemand heeft ooit een echte dinosaurus gezien! Welke kleur zouden ze hebben gehad en hoe zagen ze er nu precies uit? Onderzoekers proberen dat zo goed mogelijk na te gaan.