Dierenasiel

Werkstukken en spreekbeurten

Als je thuis een hond of kat hebt, dan komt die misschien wel uit het dierenasiel. De hond of kat is dan niet meteen vanuit het nest bij jou komen wonen. Weet jij hoe dieren in het asiel terechtkomen?

Dierenasiel

In een dierenasiel worden dieren opgevangen die geen thuis hebben. Meestal gaat het om honden of katten. Maar het kunnen ook vogels, knaagdieren of andere dieren zijn. Dieren die geen thuis hebben, zijn vaak zwerfdieren. Deze dieren hebben geen baasje. Maar het kan ook gaan om afstandsdieren. Dat zijn dieren waarvoor de baasjes niet meer kunnen of willen zorgen.

Dierenambulance

Zwerfdieren of gevonden gewonde dieren kunnen door de dierenambulance naar een dierenasiel of naar de dierenarts gebracht worden. Soms komen mensen die een dier gevonden hebben het dier ook zelf naar het asiel brengen. Maar omdat dieren soms schuw of gevaarlijk zijn, wordt vaak de dierenambulance gebeld. De mensen die bij de dierenambulance werken, weten goed hoe ze de dieren op moeten pakken of kunnen vangen.

Dier kwijt

Alle dieren die bij een asiel binnenkomen, worden op een lijst gezet. Als jouw eigen kat of hond een keer wegloopt, kun je dierenasiels in de buurt bellen. Misschien is jouw kat of hond wel gevonden en kun je hem daar snel weer ophalen! Ook bij bijvoorbeeld de Dierenbescherming of de organisatie Amivedi kun je vragen of jouw dier door iemand is gevonden en bij een asiel is binnengebracht.