Bijen en hommels

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij bijen en hommels ook zo op elkaar lijken? Hoe je ze uit elkaar kunt houden, lees je hier.

Familie van elkaar

Bijen en hommels zijn insecten. Ze zijn familie van elkaar en ze lijken best op elkaar. Maar er zijn duidelijke verschillen. Een hommel is groter dan een bij. Zijn lijf is bedekt met zwarte, gele of oranje haren. Bijen zijn dus kleiner en hebben minder haar op hun lijf.

Bromgeluid

Hommels doen niemand kwaad. Ze vliegen rond met een laag bromgeluid. Hommels leven in groepen van 50 tot 200. Een bijenvolk bestaat uit wel duizenden vrouwtjes en een paar honderd mannetjes!

Angel

Ben je weleens gestoken door een bij of een hommel? Alleen de vrouwtjes kunnen steken. De mannetjes niet. Bijen en hommels steken met een angel. Een bij kan maar één keer steken, daarna gaat ze dood. Een hommel gaat na een steek niet dood en kan de angel telkens opnieuw gebruiken, net zoals een wesp. 

Lijf

Het lijf van bijen en hommels bestaat uit drie delen: de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. Ze ruiken allebei met hun voelsprieten. Die zitten boven op hun kop.

Zoete honing

Wist jij dat honing gemaakt wordt door bijen? Hommels kunnen geen honing maken. Dat is ook weer een groot verschil tussen bijen en hommels. Bijen halen nectar uit bloemen. In een bijenkast of een bijenkorf maken ze daar honing van.