Beren
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Heb jij weleens een beer in het echt gezien? Als dat zo is, was dat waarschijnlijk in een dierentuin. Beren zien er lief uit, maar denk jij dat het een goed idee is om ze te knuffelen?
Bere-veel kleuren
De bekendste beren zijn bruine beren en zwarte beren. Deze berensoorten wonen in berg- en bosgebieden. In koude gebieden houden ze een winterslaap. In de winter is er weinig te eten, dus eten ze zich eerst dik en vol en gaan dan vier tot soms wel acht maanden slapen. Kun je je dat voorstellen, zo lang slapen? In die tijd drinken de beren ook bijna niks. De grizzlybeer is een soort bruine beer. Hij kan wel 450 kilo wegen en meer dan 2 meter groot zijn. Andere soorten bruine beren zijn iets kleiner dan grizzlyberen, maar ze zijn best lastig uit elkaar te houden omdat ze veel op elkaar lijken. En om het nóg ingewikkelder te maken: de bruine beer kan ook zwart of grijs zijn, en de zwarte beer kan ook bruin of wit zijn! En dan zijn er ook nog bruine kodiakberen. Dat zijn de allergrootste beren. Ze kunnen wel 780 kilo wegen en 3 meter groot zijn! Maar ook al zijn beren groot en log, ze kunnen wel veel harder rennen dan jij, soms wel 60 kilometer per uur. Beren zijn roofdieren en ze zijn dus ook gevaarlijk voor mensen. Knuffelen is dus géén goed idee!
IJsbeer
Samen met de kodiakbeer is de ijsbeer de grootste berensoort. De ijsbeer leeft in het noordpoolgebied en eet vooral zeehonden. Door de stugge haren onder hun poten glijden ijsberen niet uit. IJsberen hebben een dikke vacht, soms wel 15 centimeter dik, en een laag vet van ongeveer 10 centimeter. Hierdoor kunnen de beren in ijskoud water zwemmen zonder te bevriezen.
Andere soorten
Naast deze beren zijn er nog meer berensoorten. Andere soorten zijn bijvoorbeeld de reuzenpanda, de brilbeer, de lippenbeer en de Maleise beer (deze heet ook wel honingbeer of zonnebeer).
Reuzenpanda's in Nederland
In Ouwehands Dierenpark in Rhenen wonen sinds 2017 twee reuzenpanda's: Wu Wen en Xing Ya. Ze zijn geleend van China en mogen maximaal vijftien jaar in Nederland blijven. Speciaal voor hen werd een nieuw pandaverblijf gebouwd. 1 mei 2020 was een belangrijke dag: de eerste jonge reuzenpanda is geboren! Dit is heel bijzonder, omdat reuzenpanda's in dierentuinen niet snel een jong krijgen. Er zijn in Europa slechts vijf andere dierenparken waar reuzenpanda's leven.
Filmpjes
Mijn favoriete beer: ijsbeer of brilbeer
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
De reuzenpanda: een bedreigde diersoort
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: NPO Start/Freek in het wild
-
bron: Schooltv
Maleise beren zijn dol op honing
bron: Schooltv/Backstage in de dierentuin
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
Meer over Beren op andere sites
-
Docukit
Informatie over het roofdier de beer.
-
Docukit
Informatie over ijsberen.
-
Docukit
Informatie over pandaberen.
-
Wikikids
Welke soorten beren zijn er?
-
Wikikids
Lees meer over de bruine beer.
-
Wereld Natuur Fonds
Informatie over de reuzenpanda.
-
Willem Wever
Waarom eet een panda bamboe?
-
Willem Wever
Waarom is het pasgeboren jong van de reuzenpanda zo klein?
-
National Geographic Junior
Weet jij dit al over de ijsbeer?