Apen

Werkstukken en spreekbeurten

Moet jij ook altijd zo lachen als je in de dierentuin de apen door hun kooi ziet slingeren? Dat doe jij ze niet na met gym!

Oerwouden

Apen leven meestal in tropische oerwouden. Dat zijn grote bossen waar het vaak regent. Het is er heel warm en vochtig tegelijk. Apen leven in groepen en wonen meestal in bomen. Ze slingeren van tak naar tak. Dat doen ze met hun handen, voeten en staart. Apen eten bladeren, vruchten en noten. Sommige apensoorten lusten ook kleinere dieren. Er zijn ook apensoorten die op de grond leven. Zij zijn te zwaar om in bomen te klimmen.

Er zijn heel veel soorten apen. Eén soort apen noemen we mensapen. Ze lijken het meeste op mensen. Mensapen hebben geen staart. Ze hebben grotere hersenen dan andere apen. Ook kunnen ze rechtop lopen.

Eten

Als apen wakker worden, gaan ze eten zoeken. Dat doen ze elke dag wel zo’n zes uur lang. Daarna doen ze een dutje. Ook spelen ze met elkaar. Ze vlooien elkaar of doen een soort tikkertje. Van takken en verse bladeren maken apen een bed. Elke aap slaapt in een eigen bed in een boom. Apen houden van lang slapen.