Ziekenhuis

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij weleens in een ziekenhuis geweest? Het is geen fijne plek om naartoe te gaan. In ziekenhuizen liggen mensen die ziek zijn en door artsen beter gemaakt moeten worden.

Witte jassen

Als je een ziekenhuis binnenstapt, zie je allemaal mensen in witte jassen rondlopen. Dat zijn de artsen en verpleegkundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Mensen die in een pyjama rondlopen of in een rolstoel zitten, zijn de patiënten die langer moeten blijven. Gelukkig hoeft niet iedereen, die naar het ziekenhuis gaat, te blijven slapen. Soms moet je bijvoorbeeld alleen even naar de oogarts of kinderarts en kun je na je afspraak meteen weer naar huis.

Wie werken er?

De artsen in een ziekenhuis stellen een behandeling vast. Zij bekijken wat er aan de hand is met een patiënt en wat er moet gebeuren om beter te worden. De chirurgen zijn de mensen die opereren. Verpleegkundigen helpen dokters en artsen bij de behandeling van patiënten. Ze geven bijvoorbeeld medicijnen. Verder werken er ook nog allerlei andere mensen in het ziekenhuis, zoals schoonmakers en mensen achter de balies en in het restaurant.

Kinderafdeling

Hoelang je in een ziekenhuis moet blijven, hangt af van de behandeling. Soms mag je dezelfde dag al naar huis, maar soms moet je ook een poos in het ziekenhuis blijven. Op een kinderafdeling ziet het er gezellig uit. Aan de muren hangen tekeningen en er is altijd een speelkamer op die afdeling. Kinderen die op de kinderafdeling liggen, mogen spelletjes doen of computeren. Sommige kinderen moeten ook huiswerk maken terwijl ze in het ziekenhuis liggen. Een meester of juf op de afdeling geeft les en helpt de kinderen met hun huiswerk. Tenminste, als zij daar niet te ziek voor zijn.

Ronald McDonald Kinderfonds

Als je ziek bent, heb je het liefst je ouders bij je in de buurt. En dat kan dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit fonds helpt al ruim dertig jaar zieke en gehandicapte kinderen en hun families in Nederland. Bij een aantal ziekenhuizen zijn hiervoor speciale huizen opgezet. Gezinnen die logeren in een van deze Ronald McDonald-huizen voelen zich er al gauw thuis en kunnen ieder moment van de dag bij hun zieke kind zijn.