Visserij

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens gevist? In Nederland wordt veel gevist. Door mensen die er hun geld mee verdienen en door mensen die als hobby vissen.

Soorten visserij

Visserij is een naam voor alle manieren waarop vissen en schelpdieren uit het water worden gehaald. Je kunt onderscheid maken tussen sportvisserij en beroepsvisserij. Sportvissers vangen vissen als hobby. Beroepsvissers verdienen hun geld door vissen te vangen.

Netten

In Nederland wordt al eeuwenlang vis gevangen. Dat komt doordat we in Nederland veel water hebben: zee├źn, rivieren en meren. Vroeger gebeurde het vissen met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Nu worden schepen met een motor gebruikt. De schepen hebben netten aan de zijkanten. Die netten slepen over de grond en woelen zo de zeebodem om. De vis schrikt daarvan en zwemt omhoog, het net in. Heel vroeg in de ochtend brengen de vissers hun vangst naar de visafslag. Dat is een plek waar ze de vis verkopen. Vanaf daar gaat de vis naar winkels en fabrieken.

Regels

Als er te veel vis wordt gevangen, raakt de zee leeg. Daarom mogen vissers maar een bepaalde hoeveelheid vis vangen. Zo'n hoeveelheid noem je een quotum. Deze regels moeten ervoor zorgen dat er altijd genoeg vissen in de zee zwemmen.