Verkeer

Werkstukken en spreekbeurten

Bij verkeer denk je waarschijnlijk als eerste aan voertuigen, zoals auto's. Maar wist je dat je als voetganger ook bij het verkeer hoort?

Wat is verkeer?

Het verkeer is niet alleen auto's, bussen en vrachtwagens. Als je op de fiets of lopend naar school gaat, hoor jij ook bij het verkeer. Iedereen in het verkeer is een weggebruiker. Alle weggebruikers hebben met elkaar te maken. Ze moeten rekening met de anderen houden. En iedereen moet zich aan regels houden. Zo blijft het verkeer veilig. Aan de verkeersborden en de tekens op de weg kun je zien wat je wel en niet mag.

Fietsers

Nederland staat bekend om haar vele fietsen en fietspaden. In Nederland zijn 17 miljoen inwoners en er zijn wel 22,8 miljoen fietsen! En er is bijna 37.000 kilometer fietspad. Dat is heel uniek, want in veel landen zijn er geen speciale wegen voor fietsers.

Auto

Bijna elk gezin in Nederland heeft minstens één auto. Veel dingen in het landschap zijn speciaal voor auto's gemaakt. Wegen, bruggen, tunnels, rotondes, parkeerplaatsen, garages en tankstations bijvoorbeeld.

Schepen, treinen en vliegtuigen

Ook schepen, treinen (en trams en metro's) en vliegtuigen horen bij het verkeer. Je noemt dit scheepverkeer, treinverkeer en vliegverkeer. Bestuurders van deze voertuigen moeten zich aan andere regels houden dan bijvoorbeeld automobilisten. Enne ... in de lucht kunnen natuurlijk geen verkeersborden geplaatst worden!