Veeteelt

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat veeteelt een onderdeel is van landbouw? Het houden van dieren zodat je bijvoorbeeld melk en vlees kunt verkopen, noem je veeteelt.

Vee

Alles wat jij eet en drinkt komt ergens vandaan. Melk komt meestal van een koe, eieren van een kip en een hamburger meestal van een rund. Al deze producten liggen in de winkel dankzij veeteelt. Bij veeteelt wordt vee gebruikt om producten zoals eieren, vlees, melk, leer en bont te krijgen. Deze producten worden vervolgens weer verkocht. Veeteelt kun je verdelen in verschillende categorie├źn. De bekendste zijn wel de pluimveehouderij, de varkenshouderij en de melkveehouderij. Kippen (een onderdeel van pluimveehouderij) vormen de grootste groep.

Veel dieren

In Nederland worden veel dieren gehouden voor de veeteelt. Wel meer dan 100 miljoen dieren! Denk aan geiten, kippen, schapen, varkens en runderen, maar ook aan eenden, konijnen en kalkoenen.

Protest

Niet iedereen is blij met de veeteelt. Sommige mensen vinden het zielig dat dieren gebruikt worden om producten van te maken. Of zij vinden dat sommige dieren geen goed leven hebben, omdat ze opgesloten zitten in kleine hokken. De boer doet dat om meer geld te kunnen verdienen. Een bekende groep die opkomt voor dieren in de vee-industrie is Wakker Dier. Zij vinden dat landbouwdieren een beter leven moeten krijgen.