Terrorisme

Werkstukken en spreekbeurten

Terrorisme is als iemand iets doet waarbij mensen gewond raken of zelfs doodgaan. Maar waarom doet iemand zoiets ergs?

Aanslag

Bij terrorisme laat iemand bijvoorbeeld een bom ontploffen op een plek waar veel mensen zijn. Of hij schiet zomaar mensen dood. Je noemt zo’n actie een aanslag. Vaak wordt een aanslag gedaan door meerdere mensen. Je noemt zulke mensen terroristen. Zij willen andere mensen bang maken. Er worden aanslagen gepleegd in verschillende landen. Meestal raken er veel mensen gewond of gaan er mensen dood bij zo’n aanslag.

Godsdienst

De meeste aanslagen worden gepleegd omdat iemand ergens heilig in gelooft. Aanslagen worden bijvoorbeeld gepleegd door moslims. Dat zijn mensen die de islam als godsdienst hebben. Maar niet alle moslims zijn terroristen, hoor! Er zijn veel meer goede moslims dan slechte moslims. Terroristen geloven in heel andere dingen dan goede moslims. Terroristen geloven bijvoorbeeld dat ze mensen dood moeten maken die niet in Allah (hun god) geloven. Ze willen dat iedereen volgens dezelfde regels gaat leven als zij. Niet alleen mensen met de islam als godsdienst plegen aanslagen. Ook mensen met het christendom, jodendom en hindoeïsme als godsdienst doen het. 

Waarom?

Vaak geloven terroristen dus dat ze mensen met een ander geloof pijn moeten doen. Dat kunnen allerlei mensen zijn. Maar soms is terrorisme tegen een bepaalde groep gericht, zoals tegen mensen met een donkere huidskleur. Daar hebben de terroristen dan een hekel aan. Dat heet racisme. Ook plegen terroristen aanslagen omdat ze een stuk land willen veroveren om een eigen staat (eigen landje) te kunnen oprichten. Of omdat ze ergens de macht willen hebben.

Ben ik veilig?

Een aanslag kan overal gebeuren. Helaas ook in Nederland. Maar de overheid (regering) doet er alles aan om dit tegen te houden. Zo worden belangrijke gebouwen of plekken waar veel mensen tegelijk zijn extra goed beveiligd. En wordt er goed opgelet of mensen zich raar gedragen of wapens bij zich hebben. Je kunt dus gewoon leuke dingen blijven doen en ergens naartoe gaan. Maar het is wel goed om ook zelf een beetje op te letten of er geen gevaar is.