Terrorisme

Werkstukken en spreekbeurten

Terrorisme is als iemand iets doet waarbij mensen gewond raken of zelfs doodgaan. Maar waarom doet iemand zoiets ergs?

Aanslag

Bij terrorisme laat iemand bijvoorbeeld een bom ontploffen op een plek waar veel mensen zijn. Of hij schiet zomaar mensen dood. Je noemt zo’n actie een aanslag. Vaak wordt een aanslag gedaan door meerdere mensen. Je noemt zulke mensen terroristen. Zij willen andere mensen bang maken. Er worden aanslagen gepleegd in verschillende landen. Meestal raken er veel mensen gewond of gaan er mensen dood bij zo’n aanslag.

Godsdienst

De meeste aanslagen worden gepleegd omdat iemand ergens heel erg in gelooft. Iemand die de islam als godsdienst heeft, noem je een moslim. Sommige moslims geloven dat ze mensen dood moeten maken die niet in Allah (de god in de islam) geloven. Ze willen dat iedereen volgens dezelfde regels leeft als zij. Maar er zijn veel meer goede moslims dan slechte moslims, hoor! En niet alleen moslims plegen aanslagen. Ook mensen met andere godsdiensten doen het.

Waarom?

Vaak geloven terroristen dus dat ze mensen met een ander geloof pijn moeten doen. Soms is terrorisme tegen een bepaalde groep gericht, zoals tegen mensen met een donkere huidskleur. Daar hebben de terroristen dan een hekel aan. Dat heet racisme. Ook plegen terroristen aanslagen omdat ze een stuk land willen veroveren om een eigen staat (eigen landje) te kunnen oprichten. Of omdat ze ergens de macht willen hebben.

Ben ik veilig?

Een aanslag kan overal gebeuren. Helaas ook in Nederland. Maar de overheid (regering) doet er alles aan om dit tegen te houden. Zo worden belangrijke gebouwen of plekken waar veel mensen tegelijk zijn extra goed beveiligd. En wordt er goed opgelet of mensen zich raar gedragen of wapens bij zich hebben. Je kunt dus gewoon leuke dingen blijven doen en ergens naartoe gaan. Maar het is wel goed om ook zelf een beetje op te letten of er geen gevaar is.