Social media

Werkstukken en spreekbeurten

Kijk jij weleens een filmpje op YouTube? Facebook ken je vast ook. Het zijn voorbeelden van social media.

Wat zijn social media?

Social media is Engels voor sociale media. Sociaal heeft te maken met hoe mensen met elkaar omgaan. En media zijn dingen die gebruikt worden voor contact, zoals websites of apps. Via social media kun je dingen uitwisselen en op dingen reageren. Je kunt bijvoorbeeld berichtjes naar je vrienden sturen, filmpjes bekijken of geinige foto’s maken. 

Voorbeelden

Bekende voorbeelden van social media zijn internetsites als Facebook, Twitter en YouTube. Maar ook apps op een mobieltje horen bij social media. Voorbeelden daarvan zijn WhatsApp, Instagram en Snapchat. Ook WikiKids is een vorm van social media. Een wiki is een website waar verschillende mensen informatie op kunnen zetten. Kids betekent kinderen. WikiKids is dus een website met informatie die geschreven is voor en door kinderen. Je kunt er veel informatie op vinden voor je werkstuk of spreekbeurt. En dit aanvullen als je zelf nog goede ideeën over een onderwerp hebt.

Telefoon met internet

Mensen maken gebruik van social media via hun computer of via hun smartphone. Een smartphone is een mobiele telefoon (mobieltje) waarmee je op internet kunt. Het is eigenlijk haast een klein computertje. 

Pesten via social media

Helaas wordt er best vaak gepest via internet. Dit heet cyberpesten. Het gebeurt vaak omdat het makkelijker is om iemand via een berichtje uit te schelden dan in het echt. Een voorbeeld van cyberpesten is onder een foto zetten dat je de kleren van de ander stom vindt. Dat is niet aardig, hè? Ook niet als je iemand niet kent. Want diegene wordt er toch verdrietig van. Als je met cyberpesten te maken krijgt, kun je dit het beste aan een volwassene vertellen. Die kan je helpen om ervoor te zorgen dat de pester jou geen berichtjes meer kan sturen. Social media zijn immers bedoeld om op een leuke manier contact met elkaar te hebben!