Prinsjesdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op die dag komen de koning en de ministers bij elkaar in de Ridderzaal in Den Haag. Waarom doen ze dat eigenlijk?

Op Prinsjesdag leest de koning de troonrede voor. Dat is een belangrijke toespraak die geschreven is door de ministers. In de troonrede staat wat er het afgelopen jaar is gebeurd in Nederland. Ook staat in de troonrede welke plannen de ministers hebben gemaakt voor het nieuwe jaar.

Ridderzaal

De Ridderzaal is al meer dan zevenhonderd jaar oud. Hij werd gebouwd als feestzaal voor graaf Floris de Vijfde van Holland. Nu wordt de Ridderzaal gebruikt op Prinsjesdag. Midden in de zaal staat een grote troon voor de koning en een kleinere voor de koningin.

Derde dinsdag

Vroeger werd de troonrede in november voorgelezen. Maar dat vond de regering (de koning en de ministers) te laat. Ze hadden dan maar weinig tijd om na de troonrede dingen te regelen voor het einde van het jaar. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 verplaatst naar de derde maandag in september.

Niet iedereen was blij met die verandering. Omdat er vroeger nog geen snelle auto’s waren, moesten sommige gasten al op zondag vertrekken om op
tijd in de Ridderzaal te zijn. Maar er waren mensen die liever niet op zondag wilden reizen. Daarom werd Prinsjesdag in 1887 verplaatst naar de derde dinsdag in september. Op die dag is het nu nog steeds Prinsjesdag.