Oud en nieuw

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij ook altijd zo van oud en nieuw? Je mag dan laat opblijven en als het twaalf uur geweest is, steken we vuurwerk af. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Einde en begin

Met oud en nieuw sluiten we het oude jaar af en vieren we het begin van het nieuwe jaar. Dit doen we op oudjaarsavond en op nieuwjaarsdag. Oud en nieuw is altijd op 31 december en 1 januari: de laatste dag van het oude jaar en de eerste dag van het nieuwe jaar.

Aftellen

In Nederland komen we op oudjaarsavond met vrienden en familie bij elkaar om feest te vieren. Op oudjaarsavond blijven we heel lang wakker. Als het bijna twaalf uur is, tellen we af naar het nieuwe jaar. Als het dan echt twaalf uur is, wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar en barst het vuurwerk los.

Nieuwjaarsduik

Ook de volgende dag wordt er nog feest gevierd. Op nieuwjaarsdag gaan mensen vaak bij elkaar op bezoek. Een andere traditie is de nieuwjaarsduik. Duizenden mensen nemen dan een duik in het ijskoude water van de Noordzee of een zwemplas in de buurt. Misschien heb je dat weleens op tv gezien, of heb je er zelf aan meegedaan. Dat was dan vast heel koud!