Koninklijk Huis

Werkstukken en spreekbeurten

Zoals je natuurlijk weet, is oranje de kleur van Nederland. Maar hoe zijn we bij die kleur gekomen?

Koning Willem-Alexander

Op 30 april 2013 werd prins Willem-Alexander gekroond tot koning. Daarna verschenen koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun drie dochters op het balkon. Koning Willem-Alexander is sindsdien het hoofd van de regering van Nederland. Maar hij maakt niet zelf wetten en regels. Die worden gemaakt door de ministers. Als een nieuwe wet helemaal klaar is, wordt die pas gebruikt als de koning er zijn handtekening onder heeft gezet. Als er iets niet goed gaat, krijgt de minister de schuld en niet de koning. De koning heeft regelmatig gesprekken met de ministers. Hij mag de ministers wel raad geven en om uitleg vragen, maar hij is niet hun baas. Dat is de minister-president.

Willem van Oranje

Het Koninklijk Huis wordt ook wel het Huis Oranje-Nassau genoemd. En Prins(es) van Oranje-Nassau is een titel die door de leden van het Koninklijk Huis wordt gebruikt. Maar waar komt die naam vandaan? Willem van Oranje is een belangrijke man uit de Nederlandse geschiedenis. Hij is de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. In 1533 werd Willem van Oranje in Duitsland geboren. Hij heette toen nog Willem van Nassau. Toen hij elf jaar was, erfde hij het prinsdom (een landgoed) genaamd Orange. Dat betekent 'oranje'. Zo werd hij Prins van Oranje. En daardoor werd oranje de kleur van Nederland.

Wie horen er bij het Koninklijk Huis?

Iedereen die familie is van een Oranje-Nassau, behoort tot de koninklijke familie. Maar zij horen niet allemaal bij het Koninklijk Huis. Dat zijn alleen de familieleden die koning of koningin kunnen worden. De koning of koningin wordt telkens opgevolgd door het oudste kind. Dat betekent dat prinses Amalia koningin wordt na koning Willem-Alexander.

Koningsdag

Elk jaar is het op 27 april Koningsdag. Op Koningsdag vieren we de verjaardag van onze koning. Het is dan feest in het hele land. Bijna iedereen heeft een vrije dag. De koning en zijn familie gaan elk jaar ergens in het land het feest meevieren. Veel mensen gaan met Koningsdag uit. Bijna overal zijn er rommelmarkten. Ook zijn er muziekconcerten en allerlei andere activiteiten.