Koningsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op 27 april is het Koningsdag. Dan vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. Verkoop jij op die dag ook spulletjes op straat?

30 april

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april. Toen Beatrix nog koningin was van Nederland, vierden we Koninginnedag op 30 april. Op die dag was Beatrix niet zelf jarig, maar haar moeder Juliana. Juliana was de koningin van Nederland voordat Beatrix dat werd. Je ziet op Koningsdag overal de Nederlandse vlag hangen. 

Nationale feestdag

Op de vrijdag vóór Koningsdag worden de Koningsspelen gehouden. Dat is een sportdag waaraan veel basisscholen meedoen. Koningsdag is een nationale feestdag. Dan zijn heel veel mensen vrij. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op die dag altijd naar één stad of streek in Nederland. Samen met de rest van de koninklijke familie lopen de koning en koningin daar een route. Tijdens deze wandeling zijn er vaak zang- en dansvoorstellingen te zien.

Vrijmarkt

Op Koningsdag worden in Nederland overal vrijmarkten gehouden. Soms gebeurt dat al op de avond vóór Koningsdag. Vooral in Amsterdam en Utrecht zijn deze markten heel groot. Veel mensen verkopen dan allerlei spullen.