Internet

Werkstukken en spreekbeurten

Het internet bestaat uit miljarden websites met informatie. Op welke website kijk jij vaak?

Informatie

Op internet staat heel veel informatie. Dat is handig als je bijvoorbeeld een werkstuk moet maken of als je informatie zoekt over een leuk uitje. Iedereen kan informatie op internet zetten. Daardoor wordt het internet steeds groter. Er is ook een nadeel: doordat iedereen alles op internet kan zetten, weet je niet altijd of de informatie klopt.

Zoekmachines

Als je online informatie zoekt, kun je een zoekmachine gebruiken. Bijvoorbeeld Google, Yahoo! of Bing. Je krijgt dan een overzicht van heel veel websites over jouw onderwerp. Bovenaan in de lijst staan vaak de reclames. Daaronder staan de websites die het meest over dat onderwerp gaan en naar onderen toe steeds minder. Sommige websites zijn niet voor kinderen bedoeld.

Speciaal voor kinderen

Er zijn ook speciale websites en zoekmachines voor kinderen. Hiermee kom je alleen op websites die geschikt zijn voor kinderen. Gebruik bijvoorbeeld de zoekmachine van meester Sipke. Heb jij die zoekmachine al wel eens gebruikt? Als je op deze manier slim omgaat met internet, ben je 'mediawijs'. Je weet dan hoe je internet moet gebruiken en ook hoe je veilig kan internetten.

Chatten

Chatten is ‘kletsen’ via het internet. Je typt om de beurt korte berichtjes en zo heb je een gesprek. Je kunt ook video-chatten. Dan kun je praten en tegelijkertijd elkaar zien. Het is het veiligst om alleen te chatten met mensen die we kennen.