Europese Unie

Werkstukken en spreekbeurten

In de Europese Unie (EU) werken Europese landen samen. Elkaar helpen is veel slimmer dan ruzie maken. In de vorige eeuw was er vaak oorlog en waren de landen niet zo rijk. Na de laatste grote oorlog besloten landen samen te gaan werken. Nu is er vrede en veel minder mensen zijn arm. Een goed idee, die EU, of toch niet?

Niet iedereen is fan van de EU

Niet iedereen is fan van de EU. Mensen zijn bang dat we over een tijdje niets meer zelf mogen beslissen in ons eigen land. In het Verenigd Koninkrijk hebben de mensen er genoeg van. Dat land heeft ervoor gekozen uit de Europese Unie te gaan. Ze willen weer baas zijn in eigen land. Ook in Nederland zien een deel van de mensen meer nadelen dan voordelen. De EU is niet hetzelfde als Europa. Europa is namelijk een continent. En de EU is een organisatie. Niet alle landen van Europa zijn lid van de EU. Zwitserland en Noorwegen zitten er bijvoorbeeld niet in. 

Lidstaten

Er zitten 27 landen in de EU. Deze landen noemen we lidstaten. Er zijn nog meer landen die mee willen doen. Turkije bijvoorbeeld. Maar landen kunnen alleen lid worden als alle lidstaten van de EU dat goed vinden. Stel dat 26 lidstaten vóór zijn en eentje tegen, dan gaat het niet door. De EU is heel groot en er wonen enorm veel mensen. 510 miljoen (dat zijn zes nullen) om precies te zijn.

Grenzen

De grenzen tussen de Europese landen bestaan nog wel, maar je ziet ze niet meer. Je hoeft je paspoort niet te laten zien als je de grens over gaat en de slagbomen zijn verdwenen. Iedereen mag ook in een ander land dat lid is van de EU werken. En je mag er van alles kopen zonder dat je extra belasting hoeft te betalen. Daardoor kwam er steeds meer handel tussen de landen en werden we met z’n allen een stuk rijker. Het werd nog gemakkelijker toen veel EU-landen hetzelfde geld kregen: de euro. Nog een leuk voordeeltje. Je kunt met je smartphone ook internetten in het buitenland tegen dezelfde prijs als hier. Handig als je op vakantie gaat.