Dierenbescherming

Werkstukken en spreekbeurten

Niet iedereen is aardig voor dieren. Daarom zijn er in Nederland wetten om dieren te beschermen. Weet jij wat je moet doen als je ziet dat een dier mishandeld wordt?

Dierenmishandeling is verboden in Nederland. Mensen moeten dus goed voor dieren zorgen. Je mag dieren bijvoorbeeld niet schoppen of slaan, en ook niet uithongeren of verwaarlozen.

De Dierenbescherming

In 1864 werd de Nederlandse Dierenbescherming opgericht. Als eerste zorgde de Dierenbescherming ervoor dat het verboden werd om honden en katten te mishandelen. Daarna werden ook andere zoogdieren en een aantal vogelsoorten beschermd. Sinds 1886 zijn alle dieren beschermd. Dierenmishandeling is vanaf dat jaar strafbaar.

Inspectie

Vroeger controleerde de veldwachter (een soort politieagent) of mensen zich wel aan de dierenwetten hielden. Tegenwoordig bestaan veldwachters niet meer. Nu is er de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De inspecteurs daarvan controleren of mensen wel goed voor dieren zorgen. Ook is er een speciaal telefoonnummer. Als je ziet dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt, kun je 144 bellen. Dit nummer kun je goed onthouden: 144, red een dier. Na een melding gaan de inspecteurs op pad om het dier te helpen.