Democratie

Werkstukken en spreekbeurten

Democratie betekent: het volk regeert. Het is een manier waarop een land bestuurd kan worden. Heeft Nederland een democratie?

Alleen de mannen

Bij de Grieken mocht het volk ongeveer 2500 jaar geleden voor het eerst meebeslissen. Maar alleen de mannen. Die kwamen bij elkaar om over belangrijke dingen te praten. Ook kozen zij de leider van de stad. Vrouwen en slaven mochten niet meepraten. Pericles was de eerste die het volk liet meebeslissen. Hij was de leider van Athene. De beslissingen die in Athene door het volk werden genomen, werden in steen gegraveerd. Die steen was voor iedereen zichtbaar. Best slim bedacht, toch?

Kiezen wie het land bestuurt

Nederland is een democratie. In Nederland hebben we elke vier jaar verkiezingen. Nederlanders kunnen dan zelf kiezen wie het land mag besturen. Het is niet mogelijk om bij elk besluit alle Nederlanders mee te laten beslissen. Dat zou te veel tijd kosten. Daarom kiezen we een volksvertegenwoordiging. Die bestaat uit de regering, de Eerste Kamer én de Tweede Kamer. De regering bestaat uit de ministers en de koning. De Eerste en de Tweede Kamer controleren de regering. Volg je het nog een beetje?

Eén iemand de baas

Niet elk land is een democratie. Een land kan bijvoorbeeld ook een dictatuur zijn. Bij een dictatuur is één iemand de baas. Die baas noemen we een dictator. Mensen die een andere mening dan de dictator hebben, moeten de gevangenis in of worden zelfs vermoord. Een voorbeeld van een dictatuur is Noord-Korea.