Bevrijdingsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Weet jij wat we dan vieren?

Eindelijk vrij

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. Op 5 mei 1945 was de Tweede Wereldoorlog voorbij in Nederland. Nu vieren we ieder jaar op 5 mei dat we in vrijheid leven. Overal in het land is het dan feest. Ook kun je naar grote muziekfestivals, bijvoorbeeld in Zwolle, Haarlem en Groningen.

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog duurde van 1939 tot 1945. In Duitsland was Adolf Hitler toen de baas. Hij wilde andere landen veroveren. In 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Toen begon de oorlog in ons land. Engeland, Frankrijk, Rusland en Amerika vochten in de oorlog samen tegen de Duitsers. In 1944 konden zij de Duitsers verslaan in Frankrijk. Daarna kwamen ze naar het noorden om Nederland te bevrijden. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd.

4 mei

Op de avond vóór Bevrijdingsdag (dus op 4 mei) is de Dodenherdenking. Dan is heel Nederland twee minuten stil. We denken dan aan de mensen die in de oorlog gestorven zijn. De koning en de koningin leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.