Zelfmoord

Werkstukken en spreekbeurten

Soms wil iemand dood. Zo iemand kan zelfmoord plegen. Maar waarom doet iemand dat?

Jezelf vermoorden

Het woord zelfmoord zegt het al: je vermoordt jezelf. Je gaat bij zelfmoord dus niet dood door een ziekte of doordat iemand anders jou doodmaakt. Je wilt niet meer leven. Je doet dan zelf iets waardoor je doodgaat. Dat heet zelfmoord plegen. Iemand die zelfmoord pleegt, maakt zijn lichaam kapot door bijvoorbeeld van een hoog gebouw te springen. Of door voor een rijdende trein te springen. Of hij schiet zichzelf dood met een pistool. 

Heel erg verdrietig

Maar waarom wil iemand dood? Veel mensen die dood willen hebben een depressie. Dat is een ziekte in je hoofd, waardoor je heel erg verdrietig bent en overal tegenop ziet. Je denkt dan dat niemand jou begrijpt of dat niemand je kan helpen. Vaak gaat een depressie weer over als mensen goed naar zo iemand luisteren. Bijvoorbeeld de dokter. Maar soms zijn mensen door een depressie zo verdrietig, dat ze niet meer verder willen. Dan willen ze dat alles stopt, ook hun leven.

Kinderen en zelfmoord

Er zijn volwassen mensen die zelfmoord plegen. En soms doen kinderen het. Maar je gaat toch het liefst pas dood als je heel oud bent? Helaas zijn sommige kinderen zo verdrietig, dat ze niet meer weten wat ze eraan kunnen doen. Een kind kan zich bijvoorbeeld heel rot voelen als hij gepest wordt op school of als hij het thuis helemaal niet fijn heeft. Dan is het heel belangrijk dat iemand naar dat kind luistert en vragen stelt.

Praten

Iemand die zelfmoord wil plegen, moet hulp zoeken. Het helpt vaak om erover te praten. Anderen kunnen dan helpen om de problemen op te lossen. En dan zie je dat er toch andere oplossingen zijn dan jezelf doodmaken. Na een poosje kan het leven dan weer leuk worden.

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander?
Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24 uur per dag bereikbaar.