Zelfmoord

Werkstukken en spreekbeurten

Soms wil iemand dood. Zo iemand kan zelfmoord plegen. Maar waarom doet iemand dat?

Jezelf vermoorden

Het woord zelfmoord zegt het al: je vermoordt jezelf. Je gaat bij zelfmoord dus niet dood door een ziekte. En ook niet doordat iemand anders jou doodmaakt. Je wilt niet meer leven. En je doet dan zelf iets waardoor je doodgaat. Dat heet ┬┤zelfmoord plegen┬┤. Zo iemand maakt zijn lichaam kapot bijvoorbeeld door van een heel hoog gebouw te springen. Of door voor een hardrijdende trein te springen. Of hij schiet zichzelf dood met een pistool. 

Heel erg verdrietig

Maar waarom wil iemand dood? Veel mensen die dood willen lijden aan een depressie. Dat is een ziekte in je hoofd, waardoor je heel erg verdrietig bent en overal tegenop ziet. Je denkt dan dat niemand jou begrijpt of dat niemand je kan helpen. Je problemen lijken onoplosbaar of je durft er niet eens over te praten. Vaak gaat een depressie weer over als mensen goed naar zo iemand luisteren. Bijvoorbeeld de dokter, die erbij kan helpen. Maar soms zijn mensen door een depressie zo verdrietig dat ze niet meer verder willen. Dan willen ze dat alles stopt, ook hun leven.

Kinderen en zelfmoord

Er zijn volwassen mensen die zelfmoord plegen. En soms doen kinderen het. Maar je gaat toch het liefst pas dood als je heel oud bent? Helaas zijn sommige kinderen zo verdrietig dat ze niet meer weten wat ze eraan kunnen doen. Een kind kan zich bijvoorbeeld heel rot voelen als hij gepest wordt op school of als hij het thuis helemaal niet fijn heeft. Dan is het heel belangrijk dat iemand naar dat kind luistert en vragen stelt.

Praten

Iemand die zelfmoord wil plegen, moet hulp zoeken. Het helpt vaak om erover te praten. Anderen kunnen dan helpen om de problemen op te lossen. En dan zie je dat er toch andere oplossingen zijn dan jezelf doodmaken. Na een poosje kan het leven dan weer leuk worden.