Virussen

Werkstukken en spreekbeurten

Een virus kan je ziek maken. Maar waar krijg je een virus van?

Een virus in je lijf

Door allerlei dingen kun je een virus krijgen. Zelfs door iemand aan te raken kun je al een virus krijgen! Eng idee, toch? Een virus is nog kleiner dan een lichaamscel. Je kunt het alleen bekijken met een sterke microscoop. Alle virussen hebben altijd een cel nodig om te leven. Zo’n cel heet – echt waar – een gastheercel.

Verschillende ziekten

Heb jij weleens griep gehad? Of ben je weleens verkouden? Virussen veroorzaken deze ziekten. Daarom worden virussen ook wel ziekteverwekkers genoemd. Deze virusziekten zijn heel besmettelijk. Daarom krijgen wel 80.000 mensen griep van iemand anders die het heeft. Een bescherming tegen erge virusziekten is inenting. Dan krijg je een prik die je beschermt tegen verschillende virussen.

Coronavirus

In 2020 stond de wereld op zijn kop door het coronavirus. Dat virus ontstond in China en reisde de hele wereld over. Ook in Nederland raakten veel mensen besmet. De regering zorgde voor verschillende regels, om de verspreiding van het virus te stoppen. Waarschijnlijk ging jij ook een tijdje niet naar school. Dat was gek, hè?

Bescherming

Je lichaam heeft gelukkig een eigen leger om je tegen virussen te beschermen. Zo is je huid al een goede beschermlaag tegen virussen. En zijn er in je lichaam cellen die vechten tegen het virus. Gelukkig worden tienduizenden Nederlanders elk jaar vanzelf beter van hun griepje.