Verslaving

Werkstukken en spreekbeurten

Speel jij graag een computerspel? Of ben je dol op chocolade? Daar is niets mis mee. Als je er maar niet verslaafd aan raakt.

Wat is een verslaving?

Verslaving betekent dat je heel vaak een bepaald ding wilt doen of nemen. Je speelt bijvoorbeeld zo vaak je kunt computerspellen. Of je eet elke dag heel veel snoep. Volwassenen drinken graag koffie. Daar zit een stofje in, waardoor je er een beetje verslaafd aan raakt. Een verslaving kan zo erg zijn dat je er de hele dag mee bezig bent. Dan heb je er ook last van in het normale leven. Bijvoorbeeld iemand die verslaafd is aan alcohol kan zijn werk niet goed doen. Je kunt aan heel veel dingen verslaafd zijn. Ongezonde verslavingen zijn drugs, alcohol en sigaretten. Deze middelen zijn gevaarlijk voor je lichaam als je ze heel vaak neemt. Je kunt zelfs doodgaan aan deze verslavingen.

Stofjes in de hersenen

Iemand die verslaafd is, krijgt ergens een lekker gevoel van. Bijvoorbeeld als hij een biertje neemt. De hersenen maken stofjes aan die zorgen voor dat fijne gevoel. Omdat iemand zich dan vaker zo fijn wil voelen, neemt hij vaker biertjes. Zo kun je verslaafd raken.

Ziekte

Verslaving is een ziekte. Je kunt ervanaf komen, maar dat is lang niet altijd makkelijk. Misschien lukt het één van jouw ouders maar niet om te stoppen met roken? Roken is vaak een gewoonte. En het is een verslaving. Stoppen met een verslaving heet afkicken.