Spijsvertering

Werkstukken en spreekbeurten

Na het eten begint de spijsvertering. Welke reis legt voedsel in je lichaam af nadat jij het in je mond hebt gestopt?

Mond

Het eten komt eerst in je mond. Door goed te kauwen, maak je het eten kleiner. Tijdens het kauwen wordt het vermengd met je speeksel. Daardoor kun je het makkelijker doorslikken. In het speeksel zitten enzymen die helpen het eten te verteren. Door de slokdarm gaat het eten naar je maag.

Maag

De maag bestaat uit spieren die steeds samentrekken. Daardoor wordt het eten fijngemalen. In de maag zitten ook allerlei zure sappen. Die zorgen ervoor dat de bacteriën die in het eten zitten, gedood worden. Weer andere stoffen zorgen ervoor dat het eten verder verteert.

Darmen

Het eten is inmiddels een soepachtige brei geworden. Vanuit je maag komt het in de dunne darm. De dunne darm is wel vier meter lang! Door de wand van de dunne darm komen de voedingstoffen in het bloed terecht. Daarna gaat het eten naar de dikke darm. In de dikke darm wordt het water opgenomen door het lichaam. Wat overblijft, kan niet verteerd worden en wordt een dikke, stevige massa. Die wordt verzameld in het laatste stuk van de dikke darm, de endeldarm, om uitgepoept te worden via de anus in je bips.

Lever

De voedingstoffen komen vanuit de darmen in de lever terecht. De lever zorgt ervoor dat de voedingsstoffen opgenomen worden door het lichaam.