Oren

Werkstukken en spreekbeurten

Horen is één van je zintuigen. Horen doe je met je oren. De onderdeeltjes in je oren hebben best gekke namen. Wist je bijvoorbeeld dat er een slakkenhuis in je oor zit?

Horen en evenwicht

Oren zitten aan het hoofd en kun je zien. Maar het belangrijkste deel van de oren zit aan de binnenkant van het hoofd. Je noemt het oor ook wel het gehoororgaan. Met je oren kun je horen. Maar ze helpen je ook om in evenwicht te blijven.

Buitenoor, middenoor en binnenoor

Aan de buitenkant van je oor zie je alleen de oorschelp. Dat is het buitenoor. Die oorschelp vangt geluid op. Je kijkt in een zwarte opening. Dat is de gehoorbuis of gehoorgang. De oorschelp zorgt ervoor dat het geluid verder het oor ingaat. Bij het trommelvlies begint een ander deel van je oor. Dat heet je middenoor. Het trommelvlies gaat trillen door geluid. Achter het trommelvlies ligt de trommelholte. Daarin zitten de gehoorbeentjes. De gehoorbeentjes geven de trillingen door aan het slakkenhuis. Het slakkenhuis zit in het derde deel van het oor: het binnenoor. Het slakkenhuis lijkt op het slakkenhuis van een slak, daarom heet het zo. In het slakkenhuis zitten trilhaartjes. Die sturen de trillingen via de gehoorzenuw naar de hersenen. Je hersenen vertellen je dan wat je hoort.

Oorsmeer

Jakkie, oorsmeer! Toch heb je oorsmeer niet voor niets. Oorsmeer houdt het trommelvlies soepel, zodat het goed kan trillen. Soms maken de kliertjes in je gehoorgang te veel oorsmeer aan. Je moet je oren heel voorzichtig schoonmaken. Anders kun je het oorsmeer juist verder naar binnen duwen of je trommelvlies beschadigen.

Oorontsteking

Er zijn veel oorziektes. Misschien heb je zelf weleens een vervelende oorontsteking gehad. Die kun je krijgen als je bijvoorbeeld verkouden bent. Er loopt namelijk een buis van de trommelholte in het oor naar de keelholte. Die heet de buis van Eustachius.

Doof

De binnenkant van je oor kan beschadigen. Dat noem je gehoorschade. Je kunt dan bijvoorbeeld niet goed meer horen of je hoort een suizend geluid. Gehoorschade kun je krijgen door een ontsteking of een andere ooraandoening. Maar ook doordat je naar heel harde muziek luistert. Iemand die doof is, kan helemaal niets of maar heel weinig horen. De meeste mensen die doof zijn, zijn zo geboren. Maar het kan ook gebeuren dat iemand pas later doof wordt.